Tänka tänka tänka....

Nu blev det ett långt inlägg - men jag ber Dig att läsa hela, det är faktiskt intressant! Sen har du ju ändå inget bättre för dig, sitter vid msn som ett mongo o pratar med folk o går igenom det vanliga "tjaba,läget,lugnt,själv,bra,göry,inget,durå,inget,ok" eller ;)? Var god att läsa:

När jag somnade igår låg jag och filosoferade lite. Av någon anledning började jag tänka i termer av tid, vad bestämmer vad?
Ett år är ju när jorden cirkulerat kring solen ett varv. Det är ju logiskt. Att det är ca 365 dagar på ett år är ju också logiskt. Samt att det är tolv månader på ett år, månen snurrar runt jorden 12 gånger på ett år. So far so good.

Men varför är det 24 timmar på ett dygn? 60 minuter på en timme och 60 sekunder på en minut? Det grämde mig. Jag tänkte att det skulle finnas nåt lätt svar och att jag bara är trött o puckad. Fan vad jag tänkte på det, jag vred på det fram o tillbaka, tänkte på dom tidiga civilisationerna som bestämde allt det här, babylonierna, egypterna, var aztekerna inblandade eller?. Jag kunde fan inte sova - det störde mig.

Jag tänker mig att, när jag tänker så sitter det massvis med miniatyrer av mig själv runt ett runt bord och diskuterar. Alla är specialister på nåt som jag kan. En är fotbollsspelare, en står med kock-mössa, en annan läser dagens industri och har fötterna på bordet. Alla sitter och försöker klura ut frågor som mitt mastermind-medvetande skickat ner. Jag gillar dom, mina små arbetare. Men ingen fick fram nåt svar.
Jag har en försvarsmekansim som säger att; Om Jag inte fattar nåt - så är det minst en miljon svenskar som inte fattar det heller. Så det är inte så farligt ;) Men jag ville ha reda på det här!

Folk säger ibland till mig att jag tänker för mycket - då brukar jag le mitt pojkleende och samtidigt tänka "ja, det är väl bra att nån kompenserar för sådana som Dig som tänker för lite..."


Pontus - Tänkaren 2008 år e.kr

När jag vaknade imorse stack jag ut och sprang en sväng, på tillbakavägen köpte jag frallor, gav dom till karro, hon gjorde frulle medan jag duschade. Nu har jag kommit hem och forskat i det här. Jag kan nu meddela er, proletärer som stekare svaret om vad jag forskat fram:

Det fanns många olika teorier på Internet, ingen gjorde mig nöjd, så jag sms:ade 118100 - ni vet dom som ska ha svar på allt? Deras svar gjorde mig fucking ursinning, så jag började söka på engelska på google för att öka mina chanser till ett tillfredställande svar, och tillslut fann jag ett logiskt svar.

På vägen dit läste jag om teorier som te.x:
*Egypterna bestämde att det skulle vara 10 timmar på en dag, 10 på natten, 2 timmar gryning och 2 timmar skymning. Det blev 24 timmar. Jaha, vadå bestämde? P.g.a att vi har 10 fingrar, ok. Det godtar jag, men hur blev 60 secs en minut, och 60 min en timme? Alternativ struket.

*Babylonerna räknade ut att det tog en sekund att svinga en pendel fram och tillbaka, sedan räknade de ut att det gick 86400 sekunder på ett dygn vilket var lätt att dela med 24 och sedan 60. Vad var det för storlek på pendeln? Det måste ju varit olika storlek olika gånger och olika vikt som påverkat tiden att svinga en pendel fram och tillbaka? Teori struken.

*En annan teori var att man oftade räknade saker med dussin, och från att solen går upp tills dess att den går ner så var det ett dussin tid, (timmar) och natten var ett annat dussin, 12+12=24. Störd teori, jag blev ba sur när jag läste det. STRUKEN.

*Jag smsade 118100, VILKET KOSTADE MIG 18 SCHPÄNN OCH VAD FÅR JAG FÖR SVAR!? "Att det förhåller sig så beror på att det så kallade SI-systemet har fastslagigt en sådan standard för måttenheter av tid. SI kommer från franska Systéme International dUintes och systemet är uppbyggt kring bekvämligheten med tiotal." Jag höll på att slänga min mobil i väggen, "det bara är så" vafan är det för svar? HUNDRAARTONETTHUNDRA - FUCK YOU.

Nå, till slut hittade jag en engelsk sida på internet där värsta forskaren hade skrivit om det här va. Efter att jag läst blev jag nöjd. Mina miniatyrer av mig själv i huvudet dansade och schprutade champagne. Svaret är här!
Det var såhärva att Sumeriterna, ett folkslag i södra Mesopotamien ~3200 f.kr, räknade ut det såhära: Ta din högra tumme och sätt mot pekfingret. Gör som jag säger det hjälper en att förstå :)  Varje finger består utav "tre ben". Så med högertummen räknade dom ner på pekfingret för varje "ben" (veck) 1,2,3 - nästa finger räkna med tummen 1,2,3; slutsumman blir 12. En dag fick ha 12 timmar (ena handen) och den andra handen var natten (12 timmar)
Hur kom det sig att det blev 60 min på en timme och 60 secs på en minut då? De räknade som de gjorde först - men när de kom till 12 så reste dom ett finger på vänster handen och räknade samma sak igen, när de kommit till 12 en gång till reste dom ett till finger på vänsterhanden. Tillslut blev det 12*5=60.
Med andra ord; skulle vi haft 6 fingrar skulle förmodligen det varit 30 timmar på ett dygn, 90 min på en timme och 90 sec på en minut :)

Sammanfattningsvis: Gåtan är löst, jag är 18 spänn fattigare & 118100 suger.

Eder samhällsupplysare
CJ.P Sjögren
Norrsken på planeten Jupiter är ungefär 1000 gånger kraftigare än de norrsken som kan ses på vår egen planet.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Pontus, excellent inlägg.. Jag digga me den sista teorin. å du har ju även lärt dig va "indexfinger" är!!:)



Snart e klockan fem, jag kan inte vänta....



The winner takes it all...

2008-12-18 @ 14:58:43
Postat av: orginal-tänkaren

TJYV!!!!

2008-12-18 @ 21:08:57
Postat av: Pontus

Karro: Tack, Mamma Mia var bra :)

"orginal-tänkaren": Ha, det stavas tjuv. Bra tänkare. Dah.

Postat av: cissi

djupt..... men tänkvärt lol

2008-12-19 @ 19:00:17
Postat av: Alina

Ha ett trevligt lov! :)

2008-12-19 @ 19:02:35
URL: http://emmiealina.blogg.se/
Postat av: Pontus

Cissi: Som A & O i mitt sinne ;)

2008-12-19 @ 23:44:14
URL: http://pontmeisters.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback