AHA!

Jag kom o tänka på en sak. Sen insåg jag att klockan var 00:26 och att det strax är sovdags. Så med en djup suck insåg jag att jag måste ta reda på det här för att få nån sömn.

Det som kom upp i skallen var: Varför sitter alla tangenter som dom gör på ens tangetbord? Det har ju till synes ingen logisk förklaring alls? Efter en kort investigation (engelsk uttal extremt viktigt - annars kan jag ju lika gärna skriva 'undersökning' men det är ju inget "power" i det ordet liksom) har jag nu mitt svar:

Tangenterna på datorn sitter likadant som på de gamla skrivmaskinerna. De första skrivmaskinerna fungerade utan elektricitet. När man tryckte ner en tangent for det ut en liten stålarm från skrivmaskinen. Armen, eller typarmen som den kallades, träffade ett färgband. Det gjorde ett märke på papperet. På så sätt hamnade bokstäverna på papperet. Om man var snabb på att skriva kunde typarmarna trassla in sig i varandra. Därför kom man på att de bokstäver som ofta kom efter varandra i orden skulle placeras långt ifrån varandra. Det var olika för olika språk.
De som kom på idén var från England. Därför hamnade bokstäverna så att det skulle passa det engelska språket.
Så småningom började man använda elektriska skrivmaskiner. Sedan kom datorerna. Nu spelar det inte någon roll hur tangenterna sitter. Men eftersom alla är vana att ha det på det här sättet har det fått vara kvar.

Haha, är det inte stört egentligen? Jag kom ihåg när min familj köpte vår första "hemma-dator". Jag var 6 år och tillägnade 2/3 av mitt liv med Sonic till mitt SEGA. Min mamma blev lycklig när vi skaffat en dator och utbrast glatt: "Nu kan du ju lära dig alfabetet jättesnabbt, för Håkan, tangeterna sitter väl i bokstavsordning?"

Ett rungande: "Mjaa..." Blev svaret innan tangentbordet åkte fram och nä, tangeterna satt inte alls i alfabetisk ordning. Hmpf.
Nu lärde jag mig alfabetet iallfall, även om jag har svårt att få med W i stridens hetta.

Kungskrabban har 208 par kromosomer i varje cell. Människan har bara 23 par kromosomer i varje cell.

Kommentarer
Postat av: J

det roliga är att jag också funderade kring det här förra veckan :) tack pontus...vår sammhällsupplysare

Postat av: Malin

Kul med de som slår på tangenterna som om det vore en skrivmaskin de skrev på. Man blir så ARG!

2008-12-30 @ 01:37:41
URL: http://malicious.blogg.se/
Postat av: Pontus

Jeffan: Varsågod! ;)

Malin: Aggro-Malin är tillbaka... ^^

2008-12-30 @ 11:55:28
URL: http://pontmeisters.blogg.se/
Postat av: Max

Sonic the Hedgehog is the shiet :D

2008-12-30 @ 14:34:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback